Omakuva

 Minä, Vesa Pölkki

 

Opiskeluni

Opiskelin yliopistossa fysiikkaa ja matematiikkaa, kun ajauduin opettamaan kitaran soittoa. Joidenkin mielestä osasin soittaa niin hyvin, että he pyysivät minulta soittotunteja, vaikka minä olin ammentanut oman osaamiseni ankaralla harjoittelulla kirjoista ja kuuntelemalla. Innostuin siitä niin paljon, että päätin luopua Nobelin fysiikan palkinnosta, ja omistaa elämäni kitaran soiton opettamiseen.


Elämäni suurin onnenpotku kohtasi minua, kun Jyväskylän konservatorioon saatiin opettajaksi maineikas Štěpán Rak Prahasta. Hänen johdollaan selkeni minulle, mitä musiikki pitää sisällään ja kuinka se tuotetaan kitaralla. Viisi vuotta Suomessa työskenneltyään Stepan palasi Prahaan, eteni Prahan musiikkiakatemian professoriksi, Tshekkoslovakia  – Suomi -seuran presidentiksi sekä maailmankuuluksi säveltäjäksi ja kitarataiteilijaksi.

Leipätyöni

Olen opettanut Kuopion konservatoriossa kitaran soittoa vuodesta 1980 lähtien, ja sen ohella olen työskennellyt Sibelius-akatemian Kuopion osastossa, Sibelius-akatemian koulutuskeskuksessa ja satunnaisia oppilaita olen opastanut muutamassa muussakin oppilaitoksessa.


Opetan mielelläni pieniä lapsia, kuusivuotiaat ovat erityisen antoisia opetettavia, sillä he ovat kaikki vielä oppimiskykyisiä ja vähästäkin onnellisia, vanhempina he alkavat vertailla itseään toisiin, kärsivät itsetunnon puutteesta ja menettävät luonnollisen oppimisen ilon. Toki vanhemmissakin oppilaissa on ilon aiheita, ja onnetonta olisi opettajallekin, ellei voisi toteuttaa alkeisopetusta laajempia taiteellisia tavoitteita.


Kamarimusiikin opettaminen on erityisen lähellä sydäntäni. Vuosittain järjestän myös kitaraorkesteriprojektin, johon pääsevät mukaan kaikki oppilaani, kullekin etsin kykyjään vastaavan tehtävän, tulokset esitellään konservatorion kitaraluokan konsertissa. Vilkaise ohjelmia!


Erityisesti kannattaa mainita ohjaamani kitarayhtye Haapis, joka tehnyt kaksi Unkarin matkaa (2005 ja 2007) ja osallistunut Pietarin kansainväliseen kitarakilpailuun 2006. Esimerkkejä Haapiksen esityksistä on kuultavissa www.youtube.com-palvelussa, etsi hakusanalla 'Pölkki'.


Pölkinkylän kyltti Kyyjärvellä


Sivun yläreunaan