Siilinjärven
Suomi-Unkari Seura ry
PEKKA LAPPALAINEN

Unkarilainen saunamatka

 

Jälleen menossa Unkariin, Keinäsen Sampolta vipatussa "Ransussa" kolme henkeä sekä kaikenlaista kalua ja tarviketta. Matkan päätarkoitus on pystyttää kaukaiseen Mogyoróskan kylään sen taatusti ensimmäinen sauna.


Budapestissä päivän odotus ja jo soittaakin Nakarin Kalle Happosen Kuljetuksesta. Sovitaan tärskyt ja niin lähden Kallen kyydissä matkaan. Yli 200 km:n matka sujuu hyvin. Viimeisissä serpentiineissä Kalle arvelee, että vastaantulijat eivät olisi toivottavia. Eikähän sieltä ketään tule.

Sauna rakenteilla


Saunapuita tulee niin että aidat ryskyvät. Rakenteilla olevan saunan takana Linnavuori.


Apujoukkokin saapuu paikalle, mutta rakentamaan ei heti päästä. On näet tämän kylän seutu talven aikaan "ylennyt" luonnonsuojelualueesta peräti kansallispuistoksi. Rakennusluvan saanti kaukaa Egeristä, kansallispuistojen keskushallinnosta kestäisi normaalisti kuukauden. Siispä paikallinen mestari (mielijuomansa mukaan Unicumus-mieheksi sanottu) ja unkarilainen ystäväni matkaan Egeriin. Pätö rakennukselle lupa heti heltiääkin. Odotellessa syntyy kylän paras huussi, ovi visusti Linnavuorta ja auringonnousua kohti. Käki kukkuu yhtenään, nopeammin ja pehmeämmin kuin kotona, laulurastas panee parastaan, pääskyset pesivät.

Kirkko ja kapakka lähellä toisiaan

Syksyllä omenapuitten alle jäi maan peittävä kerros omenoita, villisiat ovat näköjään herkutelleet. Ovatkin melkoinen riesa kylän peruna-ja maissitilkuilla.


Kylä elelee elämäänsä, vakinaisia asukkaita enää alle 80, lehmiä lähdössä yhteislaitumelle paimenen ja koiran ohjauksessa taas kymmenen vähemmän eli kolmisenkymmentä. Kitumistahan se oli entisen vanhanpiian elo kolmella kissalla; samoin on tämän piskuisen kylän tultava toimeen kolmella kapakalla. 12-vuotias tyttö, kaunis kuin herranenkeli autteli äsken kylän pappia (kylä on kreikkalaiskatolinen) pääsiäispalveluksessa, nyt hän ojentelee meille tutuille kylän sedille tiskin yli tuoppeja. Kirkko ja kapakka ovat täällä lähekkäin.


Kirkkoa siivotaan talkoilla. Kaikki kauniit tekstiilit ovat ulkona. Ensimmäisestä maailmansodasta on muistona yhdeksän hautaa, toisen taulussa on kymmenen nimeä, yksi heistä juutalainen, jonka natsit surmasivat. Yhden surmasi Neuvostoliiton GPU. Kaikki he ovat kuitenkin sodan uhreja. Kirkon eräs ikoni on varsin kaunis ja arvokas, oli paavinkin nähtävänä Budapestissä.

Lada-kauppaa ja lumisadetta

Vuotuinen kyläkokouskin pidetään. Uusi nuori pormestari, kauppiaan mies, pitää neitsytpuheensa. Minäkin saisin äänestää, mutta en katso tietäväni asioista tarpeeksi.


Haluan ostaa uuden farmari-Ladan. Sellaista ei löydy koko Unkarista, venäläiset pihistelevät. Tyrkkään unkarilaiselle ystävälleni rahat kouraan ja pyydän häntä asialle. Hetipä löytyykin vuoden vanha. Sen rekisteröinti nimiini on varsinainen homma. Yhteensä viitisen tuntia vietän ystävyyskaupunkimme poliisilaitoksella! Pari viikkoa ajelen vanhoilla laatoilla, sitten lähettävät Budapestistä uudet, jotka kertovat minut ulkomaalaiseksi. Sinnepä jää Lada lähtiessäni odottelemaan vastaisia ajoja.


Luntakin runttaa pääsiäisen kunniaksi kymmenisen senttiä, mutta sauna valmistuu. Kovin on puutteellinen Nilsiän poikien saunapaketti, joten lisätyötä ja mielikuvitusta tarvitaan.

Sauna ja huussin etunurkka


Uusi sauna ja huussin etunurkka Unkarin keväässä


Unkarilaiset ystävät saunassaOmaa viiniä iltanuotiolla

Sohvi-vaimo saapuu Suomesta viikoksi Matilaisen sisarusten kanssa. Haen heidät Budapestistä suoraan saunaan. Hajdúböszörményissä sitten vietämme sikäläisten ystävien kanssa Elsan synttäreitä iloisissa merkeissä.


Ystävyyskaupungissamme opiskellaan tosissaan suomenkieltä, kerran viikossa. Jo 25 kertaa on takana. Tietysti käymme "avustamassa" heidän tunnillaan. Opetus on erittäin korkeatasoista, onhan opettajan monien tuntema Eva Kiss.


Tytöt koneeseen 30.4. ja matka Balatonille. Kesä on siellä pidemmällä, hedelmäpuut jo kukkineet, sireeni kukassa, ohra tekee terää, viiniköynnös tietenkin vasta pienillä nupuilla. Näin vappuna ihmiset möyrivät viinitarhoissaan. Viime vuoden viini on parhaimmillaan tynnöreissä. Illan hämyssä on pihassa yhtäkkiä 11 kyläläistä mukanaan höyryävä pata lammaspörköltiä. Sitäpä siinä kellarin terassilla pistelemme. Viinihän onkin lähellä! Seuraavana päivänä löytyy viinikarahvin vierestä herkullisia unikkoleivoksia. Tämmöistä tämä täällä! Käki täälläkin kukkuu, aurinko laskee klo 21 Suomen aikaa punaisena pallona Balatonin takaisten vuorten taa.


Naapurin iltanuotiolla maistellaan tietenkin viiniä. Eräs papoista oli Helsingin Olympialaisissa ampumassa, 7. sija. Muistelemme yhdessä nyrkkeilijä László Pappia ja jalkapallolegenda Ferenc Puskasia, jonka minäkin näin silloin loppuottelussa.

Amerikkalaista jalkapalloa

Vien Lepsényin reformoidun srk:n papille huonoja uutisia: ei löytynyt ilmoittelustani huolimatta Suomesta ystävyysseurakuntaa. Johtuneeko huonoista ajoista vaiko teologisista vivahde-eroista? Käyn tapaamassa tämän paikkakunnan pormestaria, eläkkeellä olevaa naispuolista unkarinkielen opettajaa, joka osoittautuu todelliseksi suomenystäväksi, vähän kielemme sanojakin löytyy. Tänne saisi kuulemma saunan rakentaa ihan paikallisella luvalla!


Kauas piti tulla nähdäkseen amerikkalaista jalkapalloa! Todellakin Lepsényin muhkuraisella voikukkavaltaisella kentällä käydään ranskalaisen Cognacin (siis Konjakin!) ja Székesfehérvárin joukkueitten välinen ottelu. Sanon puolustuksekseni, etten jaksa katsoa sitä loppuun. Illalla hieraisen silmiäni: unkarilaisten pienempi ja ranskalaisten kaksikerroksinen bussi huojuvat tiepahaistamme pitkin. Aivan lähellä aletaan eräässä pihassa viettää karonkkaa. Siinä soitto ja laulu raikaa! Kahdella pojalla ottelu oli ensimmäinen, niinpä heidän pitää nousta kellarin katolle, riisuuntua alasti ja sitten heidät kastellaan viinillä. Tytöt taputtavat innokkaimmin.


Korjailen mökin seiniä, mutta mieli palaa jo saunomaan ja maalaamaan saunan seiniä Mogyoróskaan. Ferenc ("tilanhoitaja") lupaa maalata tämän mökin. Niin, vielä unkarilaisten saunomisesta. Suomessa käynyt ystäväni tulee sinne mielellään, hänen perheensä jo vähän arkaillen, ystävämme lankoon ja tämän perheeseen joudumme käyttämään jo väkivaltaa. Poikkeuksetta kaikki saunaan kerran tulleet ovat kuitenkin siihen mieltyneet ja halunneet uusia kokemuksensa.Sivun yläreunaan